Sorular-Cevaplar

1. NE ŞEKİLDE RANDEVU KAYDI YAPTIRILABİLİR?
2. ÜLKEDEN ÇIKIŞ YAPACAK KİŞİ İÇİN VİZE EVRAKLARI SUNABİLİRMİYİM?
3. GRUP HALİNDEKİ KİŞİLER İÇİN EVRAKLAR SUNABİLİRMİYİM? GRUP HALİNDEKİ BAŞVURULARDA RANDEVU ALMAK İÇİN KAÇ KAYIT AÇTIRMAM GEREKLİDİR? E-RANDEVU WEB SAYFASINDAN RANDEVU ALMAK İÇİN KİMİN VERİLERİNİ GÖSTERMEM GEREKİR?
4. PASAPORT ALMAK İÇİN RANDEVU KAYDI YAPTIRMAM GEREKİR Mİ?
5. AYNI ANDA İKİ VİZE İÇİN EVRAK SUNABİLİRMİYİM?
6. İHTİYACIM OLAN VİZE TÜRÜ İÇİN NEREDEN BİLGİ ALABİLİRİM?
7. HANGİ DURUMLARDA HIV VİRÜSÜ TAŞIMADIĞIMA DAİR BELGE SUNMAM GEREKİR?
8. HANGİ EVRAKLAR VE HANGİ DURUMLARDA TÜMÜYLE ORİJİNAL OLMALIDIR?
9. HANGİ ÜLKE VATANDAŞLARINA RUSYA FEDERASYONU VİZESİ GEREKMEMEKTEDİR?
10. AVUSTRALYA, ABD, İNGİLTERE, KANADA VE GÜRCİSTAN VATANDAŞLARI İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİDİR?
11. TURİSTİK VİZE İLE SEYAHAT KAÇ GÜN DEVAM EDEBİLİR?
12. BEN RUSYA HAVALİMANINDA AKTARMA YAPIYORUM. BENİM TRANSİT VİZEYE İHTİYACIM VAR MI?
13. BEN RUSYA’DA ARACIMLA SEYAHAT ETMEYE HAZIRLANIYORUM. BANA EK EVRAKLAR GEREKECEK Mİ?
14. ACİL VİZE ALABİLİR MİYİM? VİZE HAZIRLANMA SÜRESİ NE KADARDIR?
15. RUSYA’DA IKAMET ETTIĞINIZ YERDE NASIL KAYDINIZI YAPTIRABILIRSINIZ?


1. NASIL RANDEVU KAYDI YAPILIR?

Vize merkezinde randevu kaydı için çeşitli şıklar öngörülmüştür:

- Şahsen kayıt yaptırma, online-sistemi vasıtasıyla randevu kaydı yaptırma;
- Vize merkezine gidip bizzat randevu kaydını yaptırma;


2. ÜLKEDEN ÇIKIŞ YAPACAK KİŞİ İÇİN VİZE EVRAKLARI SUNABİLİRMİYİM?

Evet.Bunun yanı sıra Sizin Başvuru sahibi tarafından Vize almanız için size verilmiş vekâletnameyi sunmanız gereklidir.


3. GRUP HALİNDEKİ KİŞİLER İÇİN EVRAKLAR SUNABİLİRMİYİM? GRUP HALİNDEKİ BAŞVURULARDA RANDEVU ALMAK İÇİN KAÇ KAYIT AÇTIRMAM GEREKLİDİR?  E-RANDEVU WEB SAYFASINDAN RANDEVU ALMAK İÇİN KİMİN VERİLERİNİ GÖSTERMEM GEREKİR?

Lütfen randevu almak için elektronik kayıt sistemi kullanım kuralları ile tanışınız:

Fıkra 1. Bir randevu zamanı (saati) bir gerçek kişi için bir evrak paketi ile ilgili bir beyanda bulunana hizmet sunumu içermektedir.

Fıkra 2. Randevu kaydı oluşturduğunuz zaman evraklarını sunucağınız başvuru sahibini bilgilerini girmeniz gereklidir. Evrakların sunum kaydının yapılması esnasında paketin onun temsilcisinden alınması mümkün olsa dahi, vizenin kimin adına düzenlendiği kişinin verileri belirtilir

Birkaç kişi için evrak sunuyorsanız, her bir kişi için sırayla kayıt yapmanız ve vize için evrak paketini sunacağınız bu kişilerin verilerini her defasında belirtmeniz gerekecektir.


4. PASAPORTUN ALINMASINDA RANDEVU KAYDI YAPTIRMAMIZ GEREKİYOR MU?

Hayır. Rusya Vize Merkezindeki pasaportlar her gün sıra beklenerek saat 09:00 - 12:30 / 13:30 - 17:00 kadar teslim edilir.

Evrakların teslim edilişinde operatör pasaportların teslim alınacağı tarihi ve takribi saati bildirir. Yoğunluk oluşmaması için lütfen pasaportunuzu almak için zamanında geliniz!


5. AYNI ANDA İKİ VİZE İÇİN EVRAKLAR SUNABİLİRMİYİZ?

Hayır. Rusya kanunlarına göre bir pasaportta iki geçerli vize bulunamaz.

Eğer pasaportunuzda artık bir geçerli vize bulunuyor ise (örneğin, siz ülkeye yalnız bir defa giriş yaptığınız kullanılmamış olan bir girişli veya iki girişli vize veya kullanılmamış çok girişli vizenin bulunması durumunda), size süresinin bitimine en erken 10 gün kala yeni vize almak için evraklarınızı sunmanızı tavsiye ederiz.


6. İHTİYACIM OLAN VİZE TÜRÜ İLE İLGİLİ BİLGİYİ NEREDEN ALABİLİRİM?

Vize türü ile ilgili bilgi Rusya Vize Merkezinin web sayfasının “Vize kategorileri” bölümünde veya Rusya Federasyonu Büyükelçiliği (*ülke/şehir belirtilsin) web sayfasında yayınlanmıştır.


7. HANGİ DURUMLARDA HIV VİRÜSÜ BULUNMADIĞINA DAİR SAĞLIK RAPORU İBRAZI İSTENİR?

HIV virüsü taşımadığına dair olan sağlık raporu Federal Göç Şubesi (FMS Rossii) davetiyelerine dayanarak (bir girişli, iki girişli veya çok girişli) çalışma veya eğitim vizesine baş vuran kişilerden istenir, çünkü bu vizeler Rusya’da uzatılabilir.

İstisnai olarak böyle bir rapor 12 yaşa kadar olan çocuklardan ve 3 yıllık çalışma vizesi için müracaat eden yüksek kalifiyedeki uzmanlardan, aynı zamanda ana vize ile geçerlilik süresi farklı olsa dahi, onlara eşlik eden ve yüksek kalifiye uzmanlara ait olan vizeler için başvuran kişilerden bu rapor istenmez.

Aynı zamanda göç programına katılan ve geçici ikamet vizesine, yani uzun süreli vize için başvuranlar, Dayanak : 30 Mart 1995 tarihli No.38-FZ” 30 Mart 1995 N 38-FZ Federal Kanunu "İnsan bağışıklığını yok eden virüsün (HIV-enfeksiyonun) neden olduğu hastalıkların yayılmasının önlenmesi” kanunu ile Rusya’daki tahmini kalış sürelerinin 3 aydan fazla olması durumunda yabancıların bu belgeyi zorunlu olarak ibraz etmesi gerekir. Belgenin süresi 3 aydır.


8. HANGİ EVRAKLAR VE HANGİ DURUMLARDA TAMAMEN ORİJİNAL OLMALARI GEREKİR?

Tamamen orijinal şu evraklar olmalıdır:

- Vize bitiş tarihinden minimum 6 ay geçerli olan pasaport (Çalışma vizesi ve öğrenci vizesi için Vize başlangıcından 1,5 yıl olması gereklidir);
- Yazıcıdan çıktısı alınmış ve bizzat  vize başvurusu yapan kişi tarafından imzalanmış olan vize anketi;
- Fotoğraf;
- çok girişli vize başvurularında davetiye. Federal Göç Şubesi (FMS Rossii) daveti ile düzenlenen her türlü özel, vizelerin düzenlenmesinde, aynı zamanda çok girişli çalışma, eğitim, hümaniter ve iş  ilişkileri vizelerinin düzenlenmesinde evrak orijinallerinin sunulması şarttır.
- Rusya Federal Göç Şubesi  davetiye kopyaları  yalnız bir girişli ve iki girişli vizelerin düzenlenmesinde kabul edilebilir, bu esnada konsolosluk şubesi  gerektiğinde davetiye orijinallerinin de  ibrazını talep edebilir.
- Seyahat Sigortası.

Şu hususu dikkate alınız: Konsolosluk şubesi daha önce incelenmek üzere kopyaları sunulan evrakların orijinallerini de talep edebilir.


9. HANGİ ÜLKE VATANDAŞLARI İÇİN RUSYA FEDERASYONUNA GİRİŞ VİZESİ İSTENMEZ?

Rusya Federasyonuna giriş vizesi Rusya ile vize rejiminin kolaylaştırılması ve vize iptali ile ilgili  karşılıklı sözleşme imzalayan ülke vatandaşları için gerekmemektedir.

Kaide olarak vizesiz yalnız kısa süreli seyahatler gerçekleştirilebilir ( yılda her 180 günde maksimum 90 gün). Rusya’da daha uzun süreli kalma gerektiğinde ilgili uzun süreli vizenin düzenlenmesi istenir.

Aynı zamanda “72 saat vizesiz” (feribotta) programına göre giriş çıkışların yapılmasında vize istenmez.


10. AVUSTRALYA, ABD, İNGİLTERE, KANADA VE GÜRCİSTAN VATANDAŞLARI İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİDİR?

Yukarıda isimleri belirtilen ülke vatandaşları iki sayfadan oluşan vize anketi doldurmaları gerekir;

Avustralya vatandaşları için ayrıntılı özgeçmiş sunmaları gerekir (Rus diline olan çevirisi ile birlikte!).

Belirtilen ülke vatandaşlarının çok girişli vizelerinin düzenlenmesinde iki anket nüshası sunmaları istenir. 


11. TURİSTİK VİZE İLE SEYAHAT KAÇ GÜN SÜREBİLİR?

Turistik vize ile Rusya’da bir ay (30 güne kadar) kalınabilir.

Fakat bu seyahatin 15 günden daha fazla bir süre için planlanması durumunda, bu gezinin organizasyonunu yapan turistik firmadan alacağınız, Rusya’da kalacağınız süre içerisindeki program ile ilgili ek bilgiyi, aynı zamanda turistik hizmetlerin tümüyle ödendiğini tasdik eden belgeleri (sizin adınıza düzenlenen fatura, eğer siz hizmetleri banka kartı veya havale ile ödemişseniz, sizin banka hesabınızdan alınan dekont veya makbuzu) sunmalısınız.


12. BEN RUSYA HAVALİMANLARINDA AKTARMA YAPIYORUM. TRANSİT VİZE ALMAM GEREKİR Mİ?

Eğer aktarma 24 saat içerisinde transit bölgenin içerisinde veya terminal değiştirmeden  yapılıyor ise vizeye gerek duyulmaz. Fakat bu durumda siz şehri ziyaret etmek amacı ile havalimanını terk edemezsiniz.

Havalimanında aktarma yapılacak ise ve yolcunun transit bölgede 24 saatten daha fazla kalması veya transit bölgeyi terk etmesi gerektiğinde (örneğin uluslararası hatlardan ülke içi hatlara aktarma için terminal değiştirme ihtiyacı duyulduğunda), transit vize gereklidir.

Biletlerin satın alınmasında Rus vize merkezi vize müracaatı yapan kişiye nakliyeciden bu güzergah üzerinden transit vizeye ihtiyaç olup olmadığını öğrenmesini tavsiye eder. DİKKAT! Zorunlu transit geçiş durumlarında, vize havalimanındaki konsolosluk merkezinde de düzenlenebilir.


13. BEN ARABA İLE RUSYA’DA SEYAHAT ETMEYE HAZIRLANIYORUM, EK OLARAK BANA HANGİ EVRAKLAR GEREKLİDİR?

Otomobil ile transit geçiş  ve otomobil ile seyahat – bunlar iki ayrı  manaya gelen şeylerdir.

Transit geçiş – en kısa güzergah üzerinden Rusya topraklarından zorunlu geçiştir, örneğin başka bir şekilde varış ülkesine varmak mümkün değil veya bunun çok zaman alması söz konusu ise.

Transit için en kısa güzergahta gerekli zaman 500 km/gün (24 saat) üzerinden tayin edilir. (örneğin kendinizi google.maps yardımı ile kontrol edebilirsiniz)

Herhangi başka bir güzergah üzerinde otomobil ile seyahat normal veya oto turizm olarak değerlendirilir. Bu durumlarda vizenin düzenlenmesi için tur operatörlüğü faaliyeti ile uğraşan Rusya teşkilatının yabancı turisti kabul onay belgesi, , tek federal tur operatör kayıtları içeriğinde detayları bulunacak belgedir; (sadece orjinal) yabancı turisti kabul ettiğine dair onay teyidi sunulmalıdır. Bu durumda seyahat amacı “oto turizm” olacaktır.

Vizenin düzenlenmesinde araç evraklarına ve araç sigortasına gerek duyulmaz. Fakat bunlar size sınır geçişlerinde ve seyahatiniz esnasından gerekecektir.


14. ACİL VİZE ALABİLİR MİYİM? VİZE HAZIRLANMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Evraklarınızı  acil vize işlemleri için (3 iş gününe kadar )  konsolosluk kurumlarında değerlendirilmesi için evraklarınızı Rusya Vize merkezlerine başvuruda bulunabilirsiniz. 

Dikkatinize, acil vizenin verilmesi kararı Rusya Federasyonu Büyükelçisi veya Başkonsolosu tarafından verilir.

Servis ücreti vize düzenlenme süresine bakılmaksızın kabul edilmektedir. Detaylı bilgiyi, size en yakın olan vize merkezinden temin edebilirsiniz. 


15. RUSYA’DA IKAMET ETTIĞINIZ YERDE NASIL KAYDINIZI YAPTIRABILIRSINIZ?

Kayıt işlemlerinin Rusya Federasyonu’na giriş yaptıktan sonra yedi iş günü içinde yaptırılması gerekir ve Sizin Rusya’ya gelişinizle ilgili bölgesel Federal Göç Şubesine bilgilerin verilmesini temsil eder. Bunun yanısıra kayda alınma ve kayıtdan çıkarılma işlemlerini kabul eden taraf yaptırmalıdır.

Rusya Federasyonuna giriş yapıldığında doldurulmuş göç kartı ve pasaportu kabul eden tarafın ibraz etmesi gereklidir. Bunun yanısıra pasaportun ve göç kartının alıkonulmasına kesinlikle izin verilmemelidir.

Sizin kaldığınız veya çalıştığınız, Rusya Federasyonu vatandaşı, Rusya Federasyonunda yasal ikamet eden oturma izni olan yabancı uyruklu vatandaş veya vatandaşlığı olmayan oturma izni olan vatandaş veya tüzel kişiler, onların şubeleri ve temsilcilikleri Kabul eden taraf olarak kabul edilir.

Herhangi bir otele giriş yaptıktan sonra kabul eden taraf otel yönetimi sayılır. Ayrıca otel yönetimi bir gün içerisinde bölgesel Federal Göç Şubesine sizin gelişinizle ilgili bilgiyi verip, yabancı vatandaşlarla ilgili bütün gereken eylemleri gerçekleştirir, kayıt yaptırma ile ilgili tüm belirlenen kurallara uymakla sorumludur.

Kabul eden tarafın Sizin Rusya Federasyonu’ndan ayrıldığınız an itibari ile, bir gün içerisinde bölgesel Federal Göç şubesini bilgilendirmeli ve bildirimi Sizin girişte yaptığınız ikamet kaydınızın ikinci nüshasını (kayıt iptal formu) göndererek (veya bizzat) yapmalıdır.

 

  1. Hizmet nasıl alınır
    Başvuru şekli :
    • Şahsen
    • Yasal temsici aracılığıyla
    • Çok amaçlı servis merkezleri aracılığıyla

    Sonuç alma şekli
    • Şahsen
    • Yasal temsici aracılığıyla
    • Çok amaçlı servis merkezleri aracılığıyla


  2. Süre
    Hizmetin yerine getirilmesi süresi:
    1 iş günü

    Süre, bu zaman zarfında başvuruyla ilgili hizmet kaydının yapılması gerekir:
    1 iş günü

  3. Hizmetten yararlananların kategorisi:
    • Tüzel kişiler
    • Yabancı vatandaş
    • Vatandaşlığı olmayan vatandaş


  4. Hizmetlerin sağlanması için gereken temel:
    Kamu hizmetinin başlamasında gerekli temel, kabul eden tarafın veya yabancı vatandaşın, bunun yanısıra Rusya Federal Göç Şubesinin posta aracılığıyla sunulmuş bildirgesi ve gereken tüm belgelerin ekleri.

  5. Yapılmış hizmetin sonucu
    Kayıt başvurusu.